זיהום מים וכל הסכנות הבריאותיות בשתייה מהם

שתיית מים מזוהמים מסוכנת מאוד לגוף והיא עלולה לגרום נזקים בריאותיים בלתי הפיכים. כדי למנוע את הנזקים הללו חשוב להקפיד על דיגום מים תקופתי ועל טיהור מים המבוצע לפי תקנות משרד הבריאות

זיהום מים מתואר מבחינה ביולוגית בתור מצב בו ריכוזם של חומרים מסוכנים בתוך המים עולה מעל המותר. חומרים אלו משנים את הרכב המים ולכן הם מונעים מהם לבצע את תפקידם המקורי. בנוסף, בחלק מהמקרים החומרים עצמם הם רעילים ומסוכנים מאוד לגוף. הנה מספר סכנות שנובעות משתיית מים כאלה:

  1. הצטברות חיידקים – הסכנה העיקרית היא מפני שתיית מים שמכילים חיידקים. זיהום מעודד העברה של חיידקים ונגיפים, הוא פוגע בכל תהליך אספקת המים ממקורות המים לברז השתייה והוא פוגע גם בבתי עסק, מבני תעשייה ומוסדות בענף החקלאות. קל לחיידקים לחיות בתוך מים מזוהמים והם יכולים להגיע ממתכות כבדות, מגשם חומצי או ממאגרי פסולת מוצקה החודרת אל תוך הקרקע. חשוב להיות עירניים להופעת חיידקים ולעקוב אחר איכות מים המשמשים לשתייה.
  2. מגיפות מתפרצות – בישראל ובמקומות נוספים בעולם עלול להתרחש מצב שבו מגיפה מתפרצת ומסבה נזקים חמורים לגוף האדם. המגיפות המוכרות הן דיזנטריה, טיפוס וכולירע, אך יש עוד מגיפות שחשוב לשים לב אליהן. כדאי לזכור שהמגיפות עצמן מתפרצות מתוך מאגרי מים מזוהמים והן לא קיימות רק במדינות עולם שלישי. בשנים האחרונות התפרצו לא מעט מגיפות בארצות הברית ובריטניה, שעד לא מזמן נחשבו למופת של שמירה על איכות מים לשתייה. החיידקים שגורמים להתפרצות מגיפות מגיעים בשל הזרמת שפכים תעשייתיים וביתיים.
  3. הפרת איזון אקולוגי – לא כל צרכני המים מבינים את המשמעות של הפרת איזון אקולוגי. חיידקים שמגיעים לתוך המים לא פוגעים רק בגוף האדם, אלא גם באיכות הסביבה. הם מפרים איזון אקולוגי עדין ומסבים נזקים חמורים לכדור הארץ. זיהום מים גורם להכחדה של בעלי חיים, מונע מבני אדם את הגישה למים נקיים והוא גורר השלכות שקשה מאוד להתמודד איתן בטווח הקצר והארוך.

איך מונעים זיהום באמצעות טיהור מים?

דיגום מים לצרכי טיהור הוא הדרך הטובה ביותר למנוע זיהום. בעזרת הדיגום ניתן לעקוב אחר מצב המים לאורך זמן, לוודא שאין בהם חיידקים ולמנוע התפרצות מגיפות. הזיהום והדיגום מבוצעים על ידי אנשי מקצוע והם נמצאים תחת פיקוח של משרד הבריאות. בעוד הסכנות שקיימות בשתייה ממאגר מזוהם נובעות מחוסר מודעות של הצרכנים, הדיגום והניטור הם חלק מתחום האחריות של חברות מקצועיות.

היתרון הגדול של חיטוי מים הוא הטיפול במקורות שקשה לזהות בהם את הזיהום הקיים. בניגוד למה שנהוג לחשוב, הזיהום לא תמיד משנה את צבע המים, את הריח המקורי ואפילו את הטעם. המשמעות היא שאדם פרטי לא יכול לזהות בעצמו את הופכת החיידקים. בעוד זיהום אוויר לדוגמא בא לידי ביטוי בעשן שנפלט מתוך ארובות ואגזוזי רכבים, הזיהום שקיים בתוך מי השתייה כמעט בלתי נראה והוא כמובן לא פחות מסוכן.

משרד הבריאות משקיע משאבים רבים במניעת זיהום במקורות מי שתייה. המשרד מפעיל ארגז כלים לבדיקת איכות וזיהום מים ברשת האספקה, להכשרת אנשי מקצוע ולהקצאת ציוד מתאים ברמה גבוהה. מאמצים אלו של משרד הבריאות נועדו למנוע הצטברות חיידקים, התפרצות מגיפות והפרה של האיזון האקולוגי. יש להעריך את מאמצי משרד הבריאות, אך כדאי גם לגלות אחריות אישית. חשוב להזמין בדיקות ניטור ודיגום באופן תקופתי ולהתייעץ עם אנשי המקצוע בכל התלבטות.

דילוג לתוכן