ערכים תזונתיים באבוקדו

למרות שאנחנו מתייחסים אליו כירק, ומוסיפים אותו לסלט, מורחים אותו על לחם או מקשטים איתו סלט ביצים, הרי שאבוקדו הוא בעצם פרי. ולא סתם פרי – אלא פרי בעל יופי של ערכים תזונתיים. כאן תמצאו את המדריך המלא לאבוקדו, שיספר לכם על ערכיו התזונתיים ויסביר למה כדאי מאוד לשלב אותו בתפריט היומי.

מי אתה, אבוקדו?

האבוקדו הוא עץ פרי סובטרופי ירוק-עד ממשפחת העריים, והוא בעל כ-15 זנים. מוצאו במקסיקו ובמרכז אמריקה, והוא הופץ על ידי הספרדים לדרום אמריקה, לאפריקה ולחלק מהמדינות באסיה. לארצות הברית הוא הגיע רק אי שם בתחילתה של המאה ה-20. שמו נגזר מהשפה האצטקית, בה הוא קרוי "ahuacatl", מילה שמשמעותה יכולה להיות גם "אשך", וכנראה ניתנה לו בגלל צורתו ובגלל העובדה שמייחסים לו סגולות של פריון, והיום ברוב ארצות העולם הוא נקרא כמו בישראל – אבוקדו.

את האבוקדו נהוג לאכול כשהוא רך, ולכן חשוב מאוד להיות עם היד על הדופק לאחר הרכישה, כי אם מפספסים את המועד הוא עלול להרקיב. כשקונים אבוקדו מומלץ לבחור את הפירות שעדיין מחוברים לענף העץ, משום שהדבר מאט את תהליך הריקבון שלהם. חשוב לדעת שלא ניתן לשמור אבוקדו פתוח, גם לא במקרר, כי הוא משחיר די מהר. ממרחי האבוקדו, אם תהיתם, "מוגנים" על ידי חומר משמר.

אבוקדו – ערכים תזונתיים

ואלה הם רכיביו של האבוקדו:

  • שמן – האבוקדו הוא הפרי הכמעט יחיד שמכיל שמן (זיתים ואגוזים הם שני האחרים). 20 אחוזים מהרכבו התזונתי הם שמנים למיניהם, בעיקר כאלה בלתי רוויים שאינם מזיקים לגוף.
  • חומצה לינולאית – חומצה המסייעת לגוף בייצור הורמונים החשובים לתפקודו התקין.
  • ויטמין E – ויטמין חשוב ביותר שמגן על גופנו מפני נזקי חמצון, קרינה והרעלה.
  • חומצות אמינו – חומצות החיוניות מאוד להתפתחותו התקינה של הגוף ולבניית השרירים, ולכן חשובות מאוד בכלל ובעיקר למי שמבצע אימונים. חומצות האמינו הופכות את האבוקדו לבעל חלבון מלא, כך שהוא יכול להיות בעל ערך רב לצמחונים שאינם מקבלים חלבון מן החי, לתינוקות ולילדים שנמצאים בשלבי גדילה והתפתחות ולאנשים בתהליכי הבראה שיקומיים.
  • פחמימות – מקורן של הפחמימות שבאבוקדו הוא בעיקר בסיבים תזונתיים, שהם כשלעצמם אינם מתעכלים אולם מסייעים מאוד לתהליך עיכול תקין.
  • אשלגן – האבוקדו עשיר מאוד באשלגן, שנקשר עם סידן ומונע את בריחתו מהגוף, ולכן חיוני מאוד לאדם, בעיקר בגיל המבוגר.
  • מעט נתרן בלבד – האבוקדו דל בנתרן, ולכן מתאים גם למי שיש לו נטייה למחלות לב, לכולסטרול גבוה ולטריגליצרידים ברמה גבוהה.
  • ויטמינים ומינרלים נוספים – האבוקדו מכיל גם ברזל, סידן, מגנזיום ומעט ויטמין C, שגם הם חיוניים לתפקוד תקין ובריא.

מסקנה: לאבוקדו ערך תזונתי גבוה מאוד, ולכן מומלץ לשלבו בתפריט היומי.

איך אוכלים אבוקדו?

  • כמו שהוא – פשוט ככה – לחתוך ולאכול (בלי הקליפה, כמובן). יש כאלה שלוקחים כפית, משתמשים בקליפה כמו קערה ונהנים מטעמו של הפרי הנפלא.
  • עם תבלינים – הוספה של מלח (רצוי מלח צמחים), לימון, סומק, זעתר, כורכום או כל תבלין אחר שאתם אוהבים – יכולה לשפר מאוד את טעמו של האבוקדו.
  • עם רוטב – אפשר לתבל את האבוקדו ברוטב לסלט שאתם אוהבים, כמו שמן זית ומיץ לימון, רוטב ויניגרט ועוד.
  • כממרח – למעוך אותו בתוספת של מיץ לימון ומלח ולאכול אותו כממרח לכל דבר.
  • בשייק – אבוקדו שמשולב עם פירות אחרים בשייק יכול להוסיף טעמים נפלאים.

אז למה אתם מחכים?

גשו לירקן או לסופר הקרובים אל מקום מגוריכם, קנו אבוקדו, המתינו שיבשיל ושלבו אותו בתפריט היומי. השיפור בהרגשה הכללית וההנאה מהטעם – מובטחים. בתיאבון!